Αντιπρόσωποι από 175 χώρες ενέκριναν ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά, αντιμετωπίζοντας τον πλήρη κύκλο ζωής του πλαστικού, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της παραγωγής και της απόρριψής του. Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να αποτελέσουν μέρος της τέτοιας συμφωνίας είναι οι εναλλακτικές λύσεις στα πλαστικά, τα ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα και η ανάγκη για διεθνή συνεργασία για τη βελτίωση της τεχνολογίας και των επιστημονικών μεθόδων σχετικά με τα πλαστικά.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) λέει ότι εκτός από τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, θα εμπλέξει επιχειρήσεις στις συζητήσεις και θα αναζητήσει ιδιωτικές επενδύσεις για την έρευνα της κυκλικής χρήσης πλαστικών. Το ψήφισμα ήρθε στη Συνέλευση του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στο Ναϊρόμπι και ιδρύει μια διακυβερνητική επιτροπή διαπραγματεύσεων (INC), η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της φέτος με στόχο την ολοκλήρωση ενός προσχέδιο για μια διεθνή νομικά δεσμευτική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2024.
Συνολικά, η βιομηχανία πλαστικών αποτιμήθηκε σε σχεδόν 523 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, λέει ο ΟΗΕ, και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040.Τα πλαστικά παραμένουν ένα σημαντικό κομμάτι πολλών βιομηχανιών, όπως τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα οποία λέγεται ότι παράγουν 120 δισεκατομμύρια μονάδες συσκευασίας ετησίως. Η παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών αναμένεται επίσης να φτάσει τα 47,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Η αγορά καθοδηγείται από τις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας, ηλεκτρονικών, αυτοκινήτων και συσκευασίας.
Ο ΟΗΕ λέει ότι η στροφή στην κυκλική παραγωγή και χρήση πλαστικών μπορεί να μειώσει την παραγωγή παρθένων πλαστικών κατά 55%, να εξοικονομήσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25%.Το UNEP θα διοργανώσει ένα φόρουμ έως τα τέλη του 2022 που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, σε συνδυασμό με την πρώτη σύνοδο του INC για την ανταλλαγή πληροφοριών και στόχων από διάφορα μέρη του κόσμου. Ο οργανισμός θα διευκολύνει ανοιχτές και επιστημονικές συζητήσεις και θα αναφέρει την πρόοδο καθ' όλη τη διάρκεια της προσπάθειας. «Πρόκειται για την πιο σημαντική περιβαλλοντική πολυμερή συμφωνία μετά τη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, Inger Andersen.