Το νέο εστιατόριο «1890» στο εμβληματικό ξενοδοχείο «Savoy» στο Λονδίνο
Το νέο εστιατόριο «1890» του Gordon Ramsay που βρίσκεται στο εμβληματικό ξενοδοχείο «Savoy» στο Λονδίνο θα σερβίρει αποκλειστικά ένα degustation menu - φόρο τιμής στον θρυλικό Γάλλο σεφ Georges Auguste Escoffier. Το εστιατόριο, που βρίσκεται πάνω από την εμβληματική είσοδο του Savoy «The Strand», είναι το τρίτο εστιατόριο με consulting chef τον διάσημο Βρετανό, μετά το «The River Restaurant» και το «Savoy Grill». Ο εκτελεστικός σεφ είναι ο James Sharp, ο οποίος εργάστηκε στο τριάστερο εστιατόριο του Ramsay στο Chelsea, καθώς και στο Pétrus. Το «1890», που πήρε το όνομά του από τη χρονιά που ο Escoffier ξεκίνησε για πρώτη φορά να μαγειρεύει στο Savoy, θα σερβίρει ένα μενού γευσιγνωσίας για 26 άτομα, με πιάτα εμπνευσμένα από τη μαγειρική του Escoffier της εποχής. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Escoffier άφησε το Savoy ντροπιασμένος το 1898, αφού κατηγορήθηκε για δόλια δραστηριότητα, έχοντας προλάβει να δημιουργήσει παγκοσμίου φήμης πιάτα όπως το peach melba και το melba toast, που λάτρεψε η κοινωνική ελίτ της Αγγλίας.
Αργότερα εργάστηκε στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι και Carlton στο Λονδίνο. Θεωρείται ανανεωτής της γαλλικής κουζίνας, καθώς διέδωσε και ανανέωσε τις παραδοσιακές γαλλικές μεθόδους μαγειρικής. Οι συνταγές, οι τεχνικές και οι προσεγγίσεις στη διαχείριση της κουζίνας παραμένουν εξαιρετική επιρροή έως και σήμερα και έχουν υιοθετηθεί από σεφ και εστιατόρια όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα με τις συνταγές, εξευγένισε το επάγγελμα καθώς στις κουζίνες μέχρι τότε επικρατούσαν συνθήκες κι εκείνος απαιτούσε καθαριότητα, ησυχία και πειθαρχία από το προσωπικό του