Κανονιστικό κενό διαπιστώνει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.
Τη σημασία προστασίας των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογράμμισε o Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης, στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών διεξήχθη συζήτηση προσανατολισμού, σχετικά με την Πρόταση Κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, που στρεβλώνουν την αγορά και υπονομεύουν τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
Κοινή διαπίστωση των «27» ήταν η παρουσία κανονιστικού κενού στο πεδίο των ξένων επιδοτήσεων, ενώ αριθμός κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη διαφύλαξης των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, σε παρέμβασή του, ο κ. Παναγίδης, αφού καλωσόρισε την Πρόταση Κανονισμού, υπογράμμισε τη σημασία προστασίας των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Περαιτέρω, αναφερόμενος στην αναδρομική ισχύ του Κανονισμού, ζήτησε όπως αυτή μειωθεί στα τρία έτη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη, όπως το εν λόγω εργαλείο εξεταστεί στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της Ένωσης.
Το μέλλον του βιομηχανικού οικοσυστήματος κινητικότητας
Οι ‘27’ αντάλλαξαν απόψεις και αναφορικά με το μέλλον του βιομηχανικού οικοσυστήματος κινητικότητας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας και ο δημόσιος τομέας, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων προς την πράσινη μετάβαση.
Οι Υπουργοί υιοθέτησαν, επίσης, Γενική Προσέγγιση επί πρότασης Οδηγίας για υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από εταιρείες.
Ο κ. Παναγίδης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της πρότασης, καθώς ένα εναρμονισμένο καθεστώς εκθέσεων θα ωφελήσει τόσο τους πολίτες όσο και τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.
Ενίσχυση της ενιαίας αγοράς
Ενώπιον του Συμβουλίου παρουσιάστηκε, επίσης, η «Πράξη για τα μικροκυκλώματα», η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της Ευρώπης, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να συμβάλει στην επίτευξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς προς όφελος των βιομηχανικών και καινοτόμων επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΕΕΒ τόνισε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ όλων των προσπαθειών ενίσχυσης της ενιαίας αγοράς, δίδοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζητώντας συγκεκριμένες και φιλόδοξες δράσεις που θα επιτρέψουν στην ενιαία αγορά να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.