Τα μηνύματα για προσφορά και ζήτηση
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2021/22 αναμένεται να είναι λίγο πάνω από αυτή του 2020, ενώ η παραγωγή χονδροειδών κόκκων προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη κατά 1,3% και αυτή του ρυζιού να αυξηθεί κατά 0,7%, σύμφωνα με την τελευταία σύντομη ενημέρωση για την προσφορά και ζήτηση δημητριακών του FAO.
Οι παγκόσμιες φυτεύσεις σιταριού αναμένεται να επεκταθούν
Η τελευταία πρόβλεψη του FAO για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2021/22 ανέρχεται σε 481 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας. Αυτό αντανακλά τις προσδοκίες για αύξηση 2% στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού και αύξηση σχεδόν 4% στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού, κάτι που αντιστάθμισε μια συρρίκνωση 1,5% που αναμένεται για τους χονδροειδής κόκκους.
Για το 2022, οι παγκόσμιες φυτεύσεις σιταριού αναμένεται να επεκταθούν, ωφελούμενες από τις κατά κύριο λόγο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο, αν και το υψηλό κόστος εισροών θα μπορούσε να αποτρέψει μια μεγαλύτερη επέκταση.
Οι προοπτικές για τον αραβόσιτο είναι θετικές, με τις υψηλές τιμές να υποδηλώνουν φυτεύσεις ρεκόρ στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.
Η παγκόσμια χρήση των δημητριακών το 2021/2022 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6% από έτος σε έτος, υποδεικνύοντας μια πιθανή μείωση της αναλογίας των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση στο 28,7%, ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά.
Δείκτης Τιμών Δημητριακών
Ο Δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 135,7 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι ενός ανοδικά αναθεωρημένου 134,1 τον Δεκέμβριο, με μια προγενέστερη μέτρηση να ανέρχεται στο 133,7.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO τον Ιανουάριο αυξήθηκε οριακά, κατά 0,1%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 3,8% κατά τη διάρκεια του μήνα, υποκινούμενοι από τις ανησυχίες για τις επίμονες συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Αμερική, ενώ οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 3,1% λόγω της μεγάλης συγκομιδής σε Αυστραλία και Αργεντινή.
Στον αντίποδα, η χαμηλή συγκομιδή και οι σταθερές αγορές από Ασιάτες αγοραστές οδήγησαν σε μηνιαία αύξηση 3,1% στις διεθνείς τιμές του ρυζιού.
Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν σε μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση του κορωνοϊού, αίροντας τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.
Ο FAO προειδοποιεί ότι το υψηλότερο κόστος στην τροφή θέτει σε κίνδυνο τους φτωχότερους πληθυσμούς, σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.