Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι Κύπριοι καταναλωτές τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 75% των Κυπρίων διαχειρίζεται τα προσωπικά του δεδομένα στο διαδίκτυο, με το ποσοστό αυτό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάνει το 73%.
Επίσης, τα τρία τέταρτα των πολιτών, που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για ιδιωτικούς σκοπούς, κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν από την έρευνα, διαχειρίστηκαν την πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου (53%) αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για διαφήμιση και λίγο λιγότερο από τους μισούς (48%) περιόρισαν ή αρνήθηκαν την πρόσβαση στη γεωγραφική τους θέση.
Επιπλέον, το 40% περιόρισε την πρόσβαση στο προφίλ ή το περιεχόμενό του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή κοινή επιγραμμική αποθήκευση, ενώ το 39% διάβασε τις δηλώσεις πολιτικής απορρήτου πριν από την παροχή προσωπικών δεδομένων.
Μόνο το 36% έλεγξε ότι ο ιστότοπος στον οποίο παρείχε τα προσωπικά του δεδομένα ήταν ασφαλής.
Το ποσοστό των ατόμων που διαχειρίστηκαν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, μέσω του διαδικτύου, το 2021, ποικίλει μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις Κάτω Χώρες και στη Φινλανδία (αμφότερες 91%), ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (89%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (56%), στην Πολωνία (59 %) και στη Σλοβενία (61%).