Retail
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα για τις καλλιέργειες
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα για τις καλλιέργειες
Το μέλλον για καφέ, κάσιους και αβοκάντο Σε «αχαρτογράφητα νερά» πλέει η καλλιέργεια καφέ, κάσιους και αβοκάντο, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PLoS One» ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης, μελέτησαν το μέγεθος της καταστροφής, που θα υποστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι καλλιέργειες του καφέ, αλλά και εκείνες ακόμη δύο ιδιαίτερα δημοφιλών εμπορικά φυτών, του αβοκάντο και του ξηρού καρπού κάσιους. «Σίγουρα είναι δυνατό να προσαρμοστούμε σε πολλά μέρη για να αντισταθμίσουμε τις μεταβαλλόμενες συνθήκες», τονίζει ο συγγραφέας της μελέτης, Roman Grüter, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Επιστήμονες και αγρότες πειραματίζονται, ήδη, με τη διασταύρωση ορισμένων καλλιεργειών για να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικά χαρακτηριστικά, που να μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα στην κλιματική αλλαγή. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην πολιτεία της Τζόρτζια και της Σικελίας, φυτεύονται εντελώς νέα είδη καλλιεργειών. Αλλά, η μελέτη προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. «Κάποια στιγμή μπορεί να μην είναι δυνατό να αναπτυχθεί πια μια καλλιέργεια στην παραδοσιακή της περιοχή, σημειώνει ο Grüter. Η χαρτογράφηση για το μέλλον των καλλιεργειών Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κύριες χώρες παραγωγής του καφέ θα υποστούν χρόνια δραματική μείωση των καλλιεργειών τους, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξάνεται. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, η Βραζιλία θα δει μέχρι το 2050 συρρίκνωση των περιοχών καλλιέργειας του καφέ σε ποσοστό 76% και η Κολομβία σε ποσοστό 63%. Στην Ινδονησία και το Βιετνάμ, που, επίσης, υπάρχει μεγάλη παραγωγή καφέ, οι απώλειες, σύμφωνα με την μελέτη, θα είναι ανάλογες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει νέες περιοχές, κατάλληλες για την καλλιέργεια καφέ, σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Νότιος Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και η Κίνα, αλλά, όπως αναφέρουν, αυτές οι περιοχές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν αυτές που θα χαθούν. Στην περίπτωση του αβοκάντο, όπως φαίνεται το Περού, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, θα χάσει το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του φυτού, αλλά οι συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί θα ευνοήσουν την παραγωγή του στις περιοχές του Μεξικού. Όσον αφορά το κάσιους, η Ινδία και το Μπενίν, που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς, θα υποστούν πολύ σημαντικές απώλειες καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Μοντελοποίηση του μέλλοντος Μελέτες, που μοντελοποιούν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, έχουν συχνά εξετάσει προσοδοφόρες καλλιέργειες, όπως η σόγια, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Ωστόσο, ο Grüter λέγει ότι τα είδη των τροφίμων που καλλιεργούνται σε μικρής κλίμακας αγροκτήματα έχουν μελετηθεί λιγότερο, αν και θα είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ κατά την προετοιμασία του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, οι μικρές φάρμες παράγουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας τροφής. Και οι τρεις καλλιέργειες που αναλύθηκαν στη μελέτη είναι, επίσης, σημαντικό να κατανοηθούν, επειδή σε αντίθεση με το καλαμπόκι ή το σιτάρι, φυτεύονται χρόνια πριν από τη συγκομιδή, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις σχετικά με το είδος των καλλιεργειών που θα αναπτυχθούν βασίζονται σε υποθέσεις, σχετικά με τις μελλοντικές συνθήκες ανάπτυξης, όπως οι θερμοκρασίες και μοτίβα βροχοπτώσεων.
  • retail
  • κλιματική αλλαγή
  • έρευνα
  • καλλιέργειες
  • καφέ
  • κάσιους
  • αβοκαντο
  • καταστροφή
  • νέα δεδομένα