Retail
Αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου
Αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου

Προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας 

Τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας  (IOC) για την περίοδο 2020/21 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9%. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021/22 δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 2,9%, αγγίζοντας τους 3.098.500 τόνους. 

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου 

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΟΕ) παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020/21,  που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την Ε.Ε. 

Αλγερία: Μείωση παραγωγής 40% στο ελαιόλαδο και 45% στις επιτραπέζιες ελιές, κυρίως λόγω της ξηρασίας, των δασικών πυρκαγιών και γενικότερα του κλίματος. Εκτιμώμενη παραγωγή 100.000 τόνοι για το ελαιόλαδο και 170.000 τόνοι για τις επιτραπέζιες ελιές. 

Αυστραλία: Οι πυρκαγιές και η ξηρασία έφεραν μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου σε 10.000 τόνους. 

Ισπανία: Αρκετά καλή παραγωγή, εκτιμώμενη μεταξύ 1.450.000 και 1.500.000 τόνους ελαιόλαδου. 

Γαλλία: Δεύτερη συνεχή κακή χρονιά λόγω της ξηρασίας. Όμως, η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται, με την άνοδο να αφορά έλαια υψηλής ποιότητας - γνησιότητας. 

Ιράν: Η  παραγωγή ελαιόλαδου κατάγραψε πτώση 30%, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. 

Ιταλία: Μείωση 30% στη νότια Ιταλία, η οποία δεν θα αντισταθμιστεί από την καλή παραγωγή στο Βορρά. Η παραγωγή εκτιμάται σε 250,000 τόνους. 

Ιορδανία: Η ζήτηση μειώνεται κατά 20%. Όσον αφορά στην παραγωγή, 190.000 τόνοι είναι οι ελιές και 27.000 τόνοι το ελαιόλαδο. Η κάμψη σε σύγκριση με το 2019-2020 φθάνει το 20%. 

Μαρόκο: Μείωση της κατανάλωσης στον τομέα HORECA, παρά την ελαφριά αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά. 160.000 τόνοι είναι η παραγωγή ελαιόλαδου. 

Πορτογαλία: Παραγωγή 100.000 τόνων (σε σύγκριση με 150.000 τόνους πέρυσι). Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί η παραγωγή τα επόμενα χρόνια, με το πρόγραμμα νέων φυτεύσεων που εφαρμόζει. Η εγχώρια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 6%, σε σύγκριση με το 2019. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30%. 

Τυνησία: Κάμψη της παραγωγής (146 000 τόνοι ελαιόλαδου) λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων. Αναμένεται εξαγωγή 120.000 τόνων. 

 

 

Οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021/22 δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 2,9%

 

Εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021/22  

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χώρας και τις εκτιμήσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΟΕ, η παγκόσμια  παραγωγή προβλέπεται σε περίπου 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021/22. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο τόνους. Οι χώρες μέλη του ΔΟΕ πρόκειται να παράγουν 2.910.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2021/22, ή το 93,9% του παγκόσμιου συνόλου, δηλαδή 3,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος.  

Οι χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να παράγουν 1.974.100 τόνους (-3,8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος). Η παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΔΟΕ εκτιμάται σε 936.500 τόνους. 

download PDF
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το Newsletter 14/01/2022
  • retail
  • Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας
  • ελαιόλαδο
  • παγκόσμια παραγωγή