Retail
Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφίμων
Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφίμων

Για δεκαετίες οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για την κλιματική αλλαγή, ωστόσο δεν έπειθαν γιατί οι συνέπειες δεν ήταν ορατές. Τώρα όμως, έχει πειστεί ο καθένας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στον πλανήτη που διαβιώνουμε. 

[caption id="attachment_979" align="alignleft" width="224"]Λουκάς Φουρλάς- Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς- Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ[/caption]

Τα τελευταία στοιχεία κορυφαίων επιστημόνων δείχνουν πρωτοφανείς αλλαγές στο κλίμα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αυξημένες και σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τους ωκεανούς και τους ανέμους σε όλες τις περιοχές του κόσμου. 

Όσον αφορά την Ευρώπη, η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσουν σε τεράστιο κόστος για την οικονομία της Ε.Ε. και θα υπονομεύσουν την ικανότητα των χωρών να παράγουν τρόφιμα.  Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανθρώπινη δράση μπορεί να ανατρέψει την πορεία των γεγονότων.  

Οι άμεσες, ταχείες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μπορούν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταλήξαμε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα έως το 2050. Ψηφίσαμε νέο νόμο, που έχει ως στόχο, να μετατρέψει τις πολιτικές υποσχέσεις περί επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε. σε νομικά δεσμευτική υποχρέωση. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα είναι έτσι σίγουροι για το νομικό πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για τις αλλαγές που έρχονται.     

Μέχρι τότε όμως, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τα τρόφιμα. Κάθε τι που έρχεται στο τραπέζι μας από το αγρόκτημα. Τα τρόφιμα είναι άμεσα συνυφασμένα με το περιβάλλον και το κλίμα. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγή. Η σημασία της εφαρμογής μιας ενιαίας προσέγγισης και κοινής πολιτικής σε αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντική. 

Για αυτό και εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει σήμανση των προϊόντων για τους καταναλωτές, ώστε να έχουν σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Μείωση σπατάλης των τροφίμων στο πρώτο εξάμηνο του 2023, μείωση στη χρήση των φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών κατά 50% μέχρι το 2030. Επιπλέον, μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα ζώα, στις φάρμες και στην ιχθυοκαλλιέργεια κατά 50% μέχρι το 2030 και αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων, η οποία σχεδιάζεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του 2023. 

Στόχος του συνόλου της νομοθεσίας και των προτύπων που έχουμε θεσπίσει στην Ε.Ε. για τους τομείς της γεωργίας, της εκτροφής ζώων και της παραγωγής τροφίμων είναι η προστασία της υγείας. Ένα εκτενές σύνολο νομοθεσίας σε επίπεδο Ε.Ε. καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων στο εσωτερικό της Ε.Ε., καθώς και τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα. 

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας τροφίμων, είναι ενώπιον μας και αφορά όλους, παραγωγούς και καταναλωτές. Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα, θέσαμε τον πήχη ψηλά. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω νομοθεσιών θέσαμε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων ώστε να προετοιμαστούν τόσο τα κράτη, όσο οι γεωργοί και οι πολίτες. Ο αγώνας προβλέπεται μακρύς, μα δεν υπάρχει άλλος τρόπος.  Ενωμένοι θα βγούμε όλοι νικητές. 

download PDF
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το Newsletter 07/01/2022
  • retail
  • Λουκάς Φουρλάς
  • κλιματική αλλαγή
  • υπερθέρμανση
  • καιρικά φαινόμενα