Economy
Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου στον Λίβανo για το μεταναστευτικό
Ανακοινώσεις από την Πρόεδρο της Κομισιόν
Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου στον Λίβανo για το μεταναστευτικό

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με το μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις της μετά από την τριμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι συζήτησαν πως να ενδυναμώσουν τον Λίβανο, οικονομικά και πολιτικά, και να εξασφαλιστεί σταθερότητα στη χώρα.

Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να βασίζονται στη διαρκή υποστήριξη της ΕΕ, είπε, σημειώνοντας ότι, γι’ αυτό είναι «στην ευχάριστη θέση» να ανακοινώσει ένα πακέτο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο, μέχρι το 2027.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δικές του δηλώσεις είπε ότι το σημερινό στάτους κβο είναι μη βιώσιμο και ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στον Λίβανο θα έρθουν «μόνο εάν εκπληρώσουμε όλοι τις δεσμεύσεις μας».

Ο κ. Μικάτι, είπε ότι δεν θα ήθελαν ο Λίβανος να μετατραπεί σε «εναλλακτική πατρίδα» για τους Σύρους εκτοπισμένους, προτρέποντας την ΕΕ να βρει μια «άμεση» και «ριζική» λύση σε αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο εσωτερικό, και ως αποτέλεσμα εντάσεων και πολέμου στην περιοχή.

Είπε ότι το οικονομικό πακέτο της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο, θα είναι διαθέσιμο από φέτος έως το 2027. «Θέλουμε να συμβάλουμε στην κοινωνικοοικονομική σταθερότητα του Λιβάνου», ανέφερε, με την ενίσχυση των βασικών υπηρεσιών, όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική προστασία και η υγεία, για τους ανθρώπους στο Λίβανο.

Για να βοηθηθεί ο Λίβανος στη διαχείριση της μετανάστευσης, είπε, «δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε νόμιμες οδούς ανοιχτές στην Ευρώπη και να επανεγκαταστήσουμε πρόσφυγες από τον Λίβανο στην ΕΕ». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «υπολογίζουμε στην καλή συνεργασία σας για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών».

Ανέφερε ακόμη ότι κατανοούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος με την υποδοχή Σύρων προσφύγων και άλλων εκτοπισμένων και ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ευημερία των κοινοτήτων υποδοχής και των Σύρων προσφύγων. Σημείωσε ότι, από το 2011, η ΕΕ στηρίζει τον Λίβανο με 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και για τις κοινότητες υποδοχής, διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε.

Είπε ακόμη, ότι η ΕΕ θα συνοδεύει τον Λίβανο καθώς προχωρά σε οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι βασικές για τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της συνολικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό, θα επιτρέψει στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στον τραπεζικό τομέα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και, κατά συνέπεια, να επιτρέψουν τις επενδύσεις στον ιδιωτικού τομέα», είπε, προσθέτοντας πως, ο Λίβανος χρειάζεται μια θετική οικονομική δυναμική για να δώσει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και τους πολίτες του.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη ότι, η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι επίσης βασικές για τις επενδύσεις. «Θα υποστηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και άλλες δυνάμεις ασφαλείας», κυρίως με την παροχή εξοπλισμού και εκπαίδευσης για τη διαχείριση των συνόρων, πρόσθεσε. Επιπλέον, συνέχισε, «θα ήταν πολύ χρήσιμο» για τον Λίβανο να συνάψει μια συμφωνία εργασίας με τον Frontex, ιδίως για την ανταλλαγή πληροφοριών και την επίγνωση της κατάστασης.

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα εξετάσουν επίσης πώς να κάνουν τη βοήθεια της ΕΕ πιο αποτελεσματική και ότι, ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενισχυθεί η υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστικά προγράμματα και προγράμματα έγκαιρης ανάκαμψης στη Συρία.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σύγκρουση στη Γάζα και στον αντίκτυπό της στον Λίβανο, σημειώνοντας πως η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την ανάγκη για μια ειρηνευτική διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ασταθή κατάσταση στον νότιο Λίβανο», είπε ακόμη, και κάλεσε για πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ