Economy
Αγωγή οκτώ εφημερίδων κατά OpenAI και Microsoft για παραβίαση του copyright
Για παράνομη χρήση των πληροφοριών και δημοσιευμάτων τους από τα chatbots
Αγωγή οκτώ εφημερίδων κατά OpenAI και Microsoft για παραβίαση του copyright
Αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft κατέθεσε ομάδα οκτώ αμερικανικών εφημερίδων, κατηγορώντας τις τεχνολογικές εταιρείες για παραβίαση των πνευματικών τους δικαιωμάτων λόγω της αξιοποίησης δημοσιευμάτων τους από τα chatbots της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η The New York Daily News, η Chicago Tribune και η Denver Post.

«Έχουμε δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή των πληροφοριών και τα ρεπορτάζ ειδήσεων στις εκδόσεις μας, οπότε δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην OpenAI και την Microsoft να συνεχίσουν να κλέβουν τη δουλειά μας προκειμένου να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε βάρος μας» ανέφερε η γραπτή δήλωση του διευθυντή σύνταξης του MediaNews Group και της Tribune Publishing.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, δεδομένου πως κι άλλες μιντιακές εταιρείες έχουν στραφεί νομικά κατά των εργαλείων ΑΙ για παράτυπη χρήση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Για το λόγο αυτό οι Big Tech του κλάδου προσπαθούν να διαπραγματευτούν και να φτάσουν σε συμφωνίες μαζί τους, διασφαλίζοντας νόμιμη πρόσβαση στις πληροφορίες τους.

Ανάμεσα στα πρακτορεία ειδήσεων και τις εφημερίδες που έχουν καταλήξει σε συμφωνίες με την OpenAI για τη νόμιμη χρήση των δημοσιευμάτων τους είναι το Associated Press, ο γερμανικός όμιλος της Axel Springer, η ισπανική Prisa Media, η γαλλική Le Monde και μόλις προ ημερών οι Financial Times. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αποφύγει να διευκρινίσουν το ύψος της οικονομικής τους συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια του ChatGPT.

Πηγή: newmoney.gr